Premýšľali ste niekedy nad tým, či sú čítačky kníh lepšie pre vaše oči? Ak áno, nie ste sami. Problém je v tom, že odpoveď na túto otázku je zložitejšia, ako by ste si mysleli a závisí od viacerých faktorov.

Ak máte radi pohodlie elektronickej čítačky, ale nie ste si istí, či by vám e-atramentový displej mohol z dlhodobého hľadiska ublížiť, potom by ste mali vedieť nasledujúce informácie.

Displeje spadajú do dvoch kategórií

Displeje z tekutých kryštálov (LCD)
Elektronický atrament (E-ink)

LCD sú to, čo vidíte na tabletoch, smartfónoch a obrazovkách počítačov. LCD displeje vyžarujú svetlo z obrazovky priamo do vašich očí.

E-atramentové displeje sú prítomné napríklad v zariadeniach ako Kindle a Pocketbook. Svetlo svieti rovnomerne na obrazovku a nie smerom k vašim očiam. Tieto displeje napodobňujú atrament na vytlačenom papieri a sú vhodné na vonkajšie použitie alebo pri slnečnom svetle.

Bez ohľadu na to, ktorý displej si vyberiete, nič neprekoná pohodlie množstva materiálov na čítanie v jednom zariadení. Elektronické čítačky majú zvyčajne dlhú výdrž batérie, takže môžete čítať dosýta a nechať sa ponoriť do svojich obľúbených príbehov.

So všetkými týmito výhodami sa možno pýtate, či to majú aj nevýhodu. Mnoho ľudí sa napríklad pýta: „Bolia vás z elektronických čítačiek oči?“.

 

Tablet alebo čítačka elektronických kníh? Týchto 9 otázok vám pomôže správne sa rozhodnúť

 

Spôsobujú elektronické čítačky únavu očí?

Namáhanie očí z elektronickej čítačky je možné, ale odpoveď je trochu komplikovaná.

Niektoré z faktorov, ktoré prispievajú k namáhaniu zraku, je podsvietenie obrazovky a to, ako dlho sa na obrazovku pozeráte. Čím dlhšie sa pozeráte na obrazovku, tým viac musia zaostrovať svaly vo vašich očiach, aby udržali obraz zaostrený, čo spôsobuje únavu očí.

Elektronický atrament sa veľmi podobá atramentu na tlačenom papieri; preto nespôsobuje toľko odleskov a znižuje únavu očí. Svetlo z E-ink displeja vám tiež nesvieti do očí ako LCD obrazovka. Za slnečného počasia je text lepšie viditeľný, takže sa vaše oči nemusia toľko namáhať, aby ho udržali zaostrené.

Moderné LCD majú vyššie rozlíšenie a poskytujú ostrejší obraz na obrazovke. Ale pretože svetlo smeruje k vašim očiam, potenciálne spôsobuje viac únavy.

 

Páči sa mi článok0 odporúčania