Slávni autori ako napríklad Oscar Wilde a Miguel de Cervantes sú známi najmä svojimi literárnymi umeleckými dielami, no niektorí možno nevedia, že si odpykali istý čas aj za mrežami.

Oscar Wilde (1854-1900)

Oscar Wilde, najznámejší pre klasiky „The Importance of Being Earnest“ a „The Picture of Dorian Gray“, podal trestné oznámenie za urážku na cti proti otcovi svojej milenky, ktorý ho obvinil z homosexuality. Krátko po podaní žaloby Wilde svoj prípad stiahol a následne bol zatknutý a odsúdený za hrubú neslušnosť na dva roky za mrežami. Počas svojho uväznenia napísal list „De Profundis“, ktorý načrtol jeho duchovný rast, ktorý vyplynul z jeho uväznenia.

Obraz Doriana Graye

Miguel de Cervantes (1547-1616)

Cervantes bol najmenej dvakrát uväznený za daňové nezrovnalosti. Počas druhého uväznenia začal svoje majstrovské dielo „Don Quijote“.

Daniel Defoe (1660-1731)

Autor klasických diel „Robinson Crusoe“ a „Moll Flanders“, Daniel Dafoe, bol odsúdený na neurčitý čas v londýnskej väznici Newgate za svoje brožúry o jeho partizánskom postoji k verejným otázkam.

Robinson Crusoe

Fiodor Dostojevskij (1821-1881)

Fiodor Dostojevskij, bol odsúdený na smrť zastrelením za čítanie a šírenie esejí kritických voči vláde. Zachránilo ho len to, že cár na poslednú chvíľu zmenil trest na štyri roky v sibírskom pracovnom tábore. Vo väzení začal svoj krátky román „Zápisky z podzemia“, ktorý niektorí označujú za prvý existencialistický román.

Idiot – Část I. a II.

Jack London (1876-1916)

Jack London je autorom klasík ako „Call of the Wild“ a „White Fang“, ktorý strávil tridsať dní vo väznici Eric County Penitenciary za to, že bol bez domova, čo je skúsenosť, na ktorú spomína ako na transformujúcu. Londonovo písanie neskôr ovplyvnilo ľudí ako Ernest Hemingway a mnoho ďalších.

Bílý tesák

William Sydney Porter (O. Henry) (1862-1910)

William Sydney Porter bol odsúdený na päť rokov väzenia za spreneveru. Počas svojho väznenia publikoval štrnásť poviedok pod niekoľkými pseudonymami.

Páči sa mi článok0 odporúčania