Napriek tomu, že má povesť spisovateľa, Oscar Wilde publikoval počas svojho života iba jeden román Obraz Doriana Graya. Obraz Doriana Graya sa stretol s kritickými hodnoteniami kvôli jeho dekadencii a homoerotickému obsahu.

Obraz Doriana Graye

Wilde, ktorý bol vysoko vzdelaný z Trinity College a Oxfordu, sa hlboko zaujímal o politiku a bol zástancom socializmu. Jeho esej Duša človeka za socializmu tvrdí, že kapitalizmus drví kreativitu, pretože ľudia sa tak zameriavajú na riešenie sociálnych problémov spôsobených kapitalizmom.

Vývoj duše lidské v socialismu

Po takmer deviatich rokoch štúdia gréčtiny bol Oscar Wilde výnimočným v jazykoch a hovoril mnohými jazykmi. Hovoril plynule anglicky, nemecky, francúzsky a mal znalosti taliančiny a gréčtiny.

Navzdory hrozným okolnostiam vo väzení Oscar Wilde pokračoval v písaní. Písal veľa listov sirovi Alfredovi Douglasovi a esej podrobne opisujúcu jeho uväznenie s názvom The Ballad of Reading Gaol. Tu otvorene popisoval niektoré z drsných podmienok, ktorým bol vystavený počas jeho dvoch rokov väzenia.

Aj napriek mnohým homosexuálnym vzťahom bol Oscar Wilde ženatý s Constance Lloyd. Constance bola matkou dvoch Wildeových synov a bola tiež vynikajúcou autorkou detských príbehov. V roku 1888 publikovala Constance Lloyd zbierku poviedok s názvom Once Was Once.

Ocsar Wilde: Všetky knihy.

Páči sa mi článok0 odporúčania