Jack London, ktorý sa narodil v roku 1876 ako John Griffith Chaney, mal doma zbierku asi 600 zamietnutí, ktoré dostal od vydavateľov predtým, ako vyšiel jeho prvý príbeh. Doma si nenápadne nazhromaždil knižnicu s približne 15 000 zväzkami, ktorú opísal ako „nástroje môjho obchodu“. London bol tiež plodným a treba povedať aj odhodlaným autorom, ktorý po vstupe na literárny trh napísal širokú škálu diel.

V septembri roku 1896 sa Jack London stal študentom Kalifornskej univerzity v Berkley, ale bol tam iba jeden semester kvôli finančným problémom. Krátko po odchode sa zúčastnil na výprave za zlatom do pustej oblasti Klondike v kanadskom teritóriu Yukon, ktorá ho inšpirovala napísať jeho dva najslávnejšie romány: Volanie divočiny a Biely tesák.

Bílý tesák

Na zlatých poliach Klondiku sa London stal veľmi podvyživený a stratil niekoľko predných zubov. Jeho zlyhávajúce zdravie ho prinútilo vrátiť sa domov. Keď sa v roku 1898 vrátil do Kalifornie, stretol sa so správou, že jeho nevlastný otec John London zomrel. Na podporu svojej matky sa rozhodol venovať profesionálnemu písaniu a od tejto chvíle každý deň napísal 1 000 slov.

Bol prvým autorom na svete, ktorý sa stal milionárom vďaka svojmu písaniu. London bol podnikavým mužom poháňaný túžbou nazhromaždiť bohatstvo, čo dokazuje aj počas zlatej horúčky na Klondiku. Ťažba zlata ho neurobila milionárom, ale jeho beletria sa ukázala byť literárnou zlatou baňou. Na konci svojho života dokázal z písania zarábať ročne viac ako 75 000 dolárov.

Jack London zomrel vo veku 40 rokov. Celý svoj dospelý život zápasil so svojím zdravím, z veľkej časti kvôli alkoholizmu. V roku 1913 Londonov lekár zistil, že jeho obličky zlyhávajú a tak začal užívať morfín, aby pomohol zvládnuť bolesť. Zomrel na svojom kalifornskom ranči 22. novembra 1916. Príčinou jeho smrti bola otrava morfínom. Do dnešného dňa sa nevie či otrava morfínom bola úmyselná alebo nie.

Všetky knihy od Jacka Londona

 

Páči sa mi článok0 odporúčania