Pripravili sme pre vás jednoduchý dotazník, ktorý vám pomôže pri rozhodovaní. Ceny čítačiek elektronických kníh neustále klesajú a mnohí ľudia považujú túto cenu za férovú pre zariadenie, ktoré sa používa iba na čítanie elektronických kníh.

Na druhej strane tieto čítačky sú jednoduchými elektronickými zariadeniami, ktoré majú technické limity a obmedzenia (ako napríklad obrazovku). Hoci niektoré z nich majú aj extra vlastnosti a môžu sa použiť napríklad aj na prezeranie webových stránok, ich hlavným a častokrát jediným účelom je pohodlie a radosť z čítania.

Hoci sú tablety drahšie ako čítačky elektronických kníh, sú všestrannejšie a poskytujú širšiu škálu využitia. Môžeme ich použiť napríklad na posielanie a prijímanie e-mailov, pozeranie filmov, počúvanie hudby a hranie rôznych počítačových hier. Okrem iného aj na čítanie elektronických kníh s obrázkami a videami.

Zvyčajne, keď si chce niekto kúpiť takého elektronické zariadenie, pozerá sa na rady odborníkov, tí vám ale v tejto situácii len povedia základné údaje o každom z nich a nepomôžu vám s vašimi potrebami a zámerom budúceho využitia daného zariadenia.

Vysvetlenie otázok:
Najbežnejším rozdielom medzi čítačkami a tabletmi je v obrazovke a jej kvalite. Čítačky elektronických kníh majú e-paper screen, ktorý si nevyžaduje podsvietenie a čierno-biele zobrazenie, je štandardom pre tieto elektronické čítačky. Hoci sa na trhu objavujú aj farebné čítačky, tie nikdy nebudú takej kvality ako obrazovky tabletov.

Z dôvodu čierno-bieleho zobrazenia kníh na čítačkách je najvhodnejší typ kníh beletria. V prípade kuchárskych kníh, cestopisných kníh alebo učebníc budete pravdepodobne pracovať s textom (napríklad písanie poznámok, vyznačovanie textu) a práve v týchto prípadoch je lepšie si kúpiť tablet namiesto čítačky.

Táto otázka sa môže zdať neopodstatnená. Ale v dnešnom svete internetu a sociálnych sietí je dôležité si stanoviť či a do akej miery sa chcem na čítanie knihy sústrediť a či chcem byť niečím alebo niekým vyrušovaný/á? Ak chcete zabudnúť na okolitý svet, vyberte si čítačku. Táto otázka úzko súvisí s nasledujúcou otázkou.

Namáhanie si očí je vážny problém. Mnohí ľudia používajú počítač aj vo svojej práci a to na každodennej báze. Pozeranie sa na LCD obrazovku 8 hodín denne môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. A to práve preto, že táto obrazovka využíva zdroj svetla na podsvietenie obrazovky. Inými slovami to znamená, že sa pozeráme do určitého zdroja svetla a to celých 8 hodín denne. Keď vám nevadí používať tento typ obrazovky aj pre zariadenie, ktoré budete používať najmä na čítanie kníh, vyberte si tablet. V prípade, že vaša odpoveď na otázku číslo 4 je “A” a knihu čítate viac ako hodinu, tak si určite vyberte čítačku elektronických kníh. Je oveľa šetrnejšia k vašim očiam.

Otázka č.6 je veľmi dôležitá. Mobilné (elektronické) zariadenia sú rodinným rozhodnutím. Ak sa zhodnete a budete používať zariadenie len na čítanie ekníh, čítačka je tá správna voľba. Tablety možno využiť na viaceré použitia. Napríklad si môžete stiahnuť rôzne “e-reading” aplikácie a týmto spôsobom si môžete vytvoriť samostatné “ebook” knižnice a tým oddeliť knihy všetkých členov rodiny. Naopak, čítačka elektronických kníh je väčšinou spájaná s jedným kontom a tak všetci členovia rodiny majú prístup do jednej knižnice.

Tablet je vhodná voľba v prípade, že chcete používať toto zariadenie na čítanie kníh s vašimi deťmi. Nielenže si vychutnáte farebné knižky, ale otvára vám dvere do sveta interaktívnych detských knižiek a publikácií.

Ak potrebujete neustály prístup k sociálnym médiám, alebo ak čítate iné knihy ako napríklad beletriu alebo si chcete písať poznámky počas čítania, mali by ste si kúpiť tablet. Ide vlastne o otázku internetu a schopnosti tohto zariadenia pracovať s webom. Štandardom pre obe zariadenia je WiFi, avšak dôležitá je kvalita internetu a jednoduchosť jeho používania. A v prípade čítačky to nie je až tak jednoduché.

Táto otázka úzko súvisí s otázkou č.4. Ak chcete čítať dlhšie, musíte sa sústrediť viac. Tablety predstavujú mnohostranné využitie a pre milovníka kníh práve toto môže byť rozptýlením. Faktom je, že práve s tabletom nie je reálna šanca byť “offline” a sústrediť sa len na čítanie.

odporučené1 odporúčania