Spojené kráľovstvo účtovalo do mája 2020 20 % DPH na e-knihy, kedy bola zrušená po lobingovej kampani vydavateľov. Tvrdili, že spotrebitelia budú mať prospech z nižších cien. Analýza Tax Policy Associates  ukazuje, že spotrebitelia v skutočnosti nemali prospech z nižších cien a vydavatelia si ponechali úsporu DPH pre seba.

Analýza ukazuje podrobné údaje o cenách elektronických kníh, ktoré zostavili ako súčasť indexu spotrebiteľských cien. V čase zníženia DPH nenašli žiadnu významnú zmenu v cenách elektronických kníh.

Zníženie DPH znamená, že vydavatelia elektronických kníh mohli znížiť svoje ceny a dosiahnuť rovnaký zisk. Neurobili to. Počas obdobia pol roka pred znížením a pol roka po znížení DPH na e-knihy došlo k zníženiu cien o 8 % a viac na porovnateľné produkty – počítačové hry a aplikácie na stiahnutie – kde nedošlo k zníženiu DPH. V prípade elektronických kníh nedošlo k žiadnemu celkovému zníženiu cien.

Boli analyzované aj jednotlivé cenové údaje pre 30 najpredávanejších elektronických kníh na Amazon UK v roku 2020 (keďže Amazon je najvýznamnejším predajcom elektronických kníh). Iba štyri z tridsiatich vykázali trvalé zníženie cien, ktoré by sa dalo pravdepodobne pripísať zníženiu DPH v máji 2020.

Komu zníženie DPH prospelo?

Amazon dominuje britskému trhu elektronických kníh. Presné aktuálne čísla je ťažké získať, ale jeho podiel na trhu v Spojenom kráľovstve v roku 2015 sa odhadoval na 95 %.

Ceny elektronických kníh však určujú vydavatelia, nie Amazon. Za zníženie DPH lobovali vydavatelia. V máji 2020 mohli znížiť ceny a získať rovnaký príjem po DPH. Nerobili to.

Amazon si vo všeobecnosti ponecháva licenčné poplatky vo výške približne 30 %, takže môžeme povedať, že z ročných nákladov na zrušenie DPH vo výške 200 miliónov Amazon získal približne 60 miliónov a vydavatelia/autori približne 140 miliónov.

Páči sa mi článok0 odporúčania