Každý musel platiť účty a George Orwell (vlastným menom Eric Arthur Blair) nebol výnimkou. Väčšinu svojej kariéry strávil žonglovaním a popri tom písal knihy. V priebehu rokov pracoval ako policajt pre indickú cisársku políciu v Barme alebo ako literárny redaktor. Pracoval tiež ako umývač riadu v Paríži a ako zberač chmeľu (pre pivovary) v Kente v Anglicku. Tieto práce boli pre výskumné účely, keď „žil ako tulák“ a písal svoju prvú knihu o svojich skúsenostiach v Paríži a Londýne.

1984

 

Počas práce policajta v Barme si Orwell dal vytetovať kĺby na rukách. Adrian Fierz, ktorý poznal Orwella, povedal životopiscovi Gordonovi Bowkerovi, že tetovanie sú malé modré škvrny, „tvaru malých grapefruitov“ a Orwell mal jeden na každom kĺbe. Orwell poznamenal, že niektoré barmské kmene verili, že tetovanie ich ochráni pred guľkami.

V roku 1931 sa Orwell pri vyšetrovaní chudoby pre svoje monografie úmyselne nechal zatknúť za „opitosť“. Stalo sa to „s cieľom okúsiť väzenie a priblížiť sa malým darebákom, s ktorými sa zmiešal“. V tom čase používal pseudonym Edward Burton a vystupoval ako chudobný nosič rýb. Po vypití niekoľkých pollitrov a takmer celej fľaše whisky a zdanlivej scéne, bol Orwell zatknutý. Jeho zločin nezaručoval čas vo väzení, ako dúfal, a bol prepustený po 48 hodinách väzby. O tejto skúsenosti napísal v nepublikovanej eseji s názvom Clink.

Orwell v novinách z roku 1944 napísal: „Vo svojom živote som sa naučil sedem cudzích jazykov, vrátane dvoch mŕtvych, a z týchto siedmich si ponechám iba jeden, a to nie brilantne.“ V mladosti sa francúzštinu naučil od Aldousa Huxleyho, ktorý krátko učil na internátnej škole v Orwelle a neskôr pokračoval v písaní Brave New World. Orwell nakoniec ovládal francúzsky jazyk a v rôznych obdobiach svojho života študoval latinčinu, gréčtinu, španielčinu a barmčinu.

 

Animal Farm

 

V roku 1944 bol Orwellov domov v Londýne zasiahnutý „doodlebugom“ (nemecká lietajúca bomba V-1). Orwell, jeho manželka a ich syn boli v tom čase preč, ale ich dom bol zničený. Počas obedňajšej prestávky v britských novinách sa Orwell vrátil do nadácie, kde kedysi stál jeho domov, a preosieval trosky pri hľadaní svojich kníh a papierov – čo bolo preňho najdôležitejšie – rukopis Zvieracej farmy. Pritom strávil hodiny a hodiny prehadzovaním odpadu. Našťastie ho našiel a Orwell potom nahromadil všetko na fúrik a odviezol späť do svojej kancelárie.

Páči sa mi článok0 odporúčania