PocketBook 515W Mini je jedna z dvoch čítačiek, ktoré používam takmer denne niekoľko rokov a priznávam, že predtým, ako som si ju kúpil, tak som od nej nečakal príliš veľa.

Čítačka má 5-palcový displej a je teda o palec menšia ako tradičné veľkosti čítačiek. Rozdiel si však všimnete hneď. Mini má veľkosť 14,2 x 10 x 0,7 cm a je menšia ako veľa telefónov. Jej hmotnosť je len 131 gramov a každý určite ocení, že mini je zariadením, ktoré sa dá vziať so sebou všade a skutočne ho dáte takmer do každého vrecka.

Nahranie kníh

Najjednoduchšou možnosťou je pripojiť čítačku k počítaču, akceptovať pripojenie USB na obrazovke a následne sa čítačka správa ako disk, kde vytvárame priečinky a nahrávame súbory. K dispozícii máme 3 GB pre knihy, pričom čítačka nemá k dispozícii slot pre pamäťové karty.

PocketBook 515W Mini číta nasledujúce formáty: PDF, EPUB (tiež DRM), TXT, FB2, RTF, HTML, HTM, CHM, DJVU, DOC, DOCX, TCR, PRC. Taktiež nemá problém čítať formát MOBI.

Na hlavnej obrazovke vidíme nedávno prečítané a nahrané knihy, ako aj skratky k hlavným funkciám.

PocketBook 515W Mini

Obrazovka a čítanie kníh

Čo nikoho nepoteší tak, že čítačka nie je podsvietená a otváranie knihy nie je až také rýchle. Na druhú stranu rýchlosť zmien stránok je pomerne slušná, čo si všimnete najmä, keď zmeníme niekoľko strán za sebou. Prekvapenie je aj to, že text je pomerne ostrý. Uvedomujem si, že rozlíšenie 800 × 600 pri 5 palcoch znamená hustotu 200 ppi, čo nie je až tak veľa.

Veľmi sa mi páči maximálne využitie povrchu obrazovky. Ako vidíte na obrázku sami – okraje sú minimálne, hoci samozrejme, ak niekto chce, môže si ich zväčšiť.

Okraje 1

Záverom je, že nestrácame veľa z týchto 5 palcov a pohodlie čítania je veľmi podobné 6-palcovým čítačkám. Obrazovka má technológiu Vizplex, ktorá je staršia ako Pearl, ale tu som si nevšimol žiadny zvláštny rozdiel. Pod obrazovkou je celkom 7 tlačidiel. Viditeľný zelený ovládač má štyri tlačidlá v štyroch smeroch a v strede. Navyše viditeľné ako plášť s ľahkým vyvýšením sú dve smerové tlačidlá vľavo a vpravo. Regulátor mám rád a všetko ide hladko. Tlačidlá sú trochu horšie a nemôžete ich tak ľahko tlačiť, takže musíte použiť trocha sily. Klávesy môžu byť zmapované v nastaveniach – napríklad podržaním pravého tlačidla sa zobrazí 10 strán vpred.

Menu je pomerne bohaté, aj keď obsahuje to, čo môžeme očakávať.

MenuKnihy

Samozrejme, keď ideme hlbšie do ostatných úrovní menu – ovládač už nie je taký intuitívny a občas sa môžete trochu stratiť.

Ďalšie aplikácie

Okrem množstva aplikácii a hier má Pocketbook zabudovaný anglicko-anglický slovník. Zapneme ho z menu a potom už len zdôrazňujeme slová, ktoré chceme preložiť. Slovník môžete zmeniť, aj keď štandardne nie je to žiadna skvelá voľba.

Na našom blogu si môžete stiahnuť anglicko-český slovník.

Záverom

Toto nie je úplný test ani recenzia, skôr zhodnotenie základných funkcií a názor na čítačku po rokoch používania. Ak chcete detailnejšie parametre čítačky, tak ich nájdete v našom katalógu.

Pri kúpe som očakával veľmi obmedzené zariadenie, v ktorom budú úspory viditeľné na každom kroku, avšak v tomto prípade nedošlo k žiadnym kompromisom v kvalite čítania. Môžem sa ľahko ponoriť do anglickej verzie Sherlocka Holmesa alebo čítať klasické slovenské romány. Tu sa moja čitateľská skúsenosť od iných čítačiek nelíši. Môžem hovoriť hodiny o výhodách cestovania s takýmto malým zariadením s takmer nekonečnou výdržou na jedno nabitie. Musím povedať, že je to naozaj solídna čítačka elektronických kníh, možno bez mnohých výhod, ale poskytuje veľmi príjemné čítanie.

Páči sa mi článok0 odporúčania