Začalo sa to pohľadnicou, skončilo čiastočne rekonštruovanou lokomotívou. Historický obrázok takzvanej viedenskej električky, ktorá od roku 1914 premávala načas ako pravidelná linka medzi Prešporkom (dnešnou Bratislavou) a Viedňou, tak upútal Romana Delikáta, turistického sprievodcu, zberateľa fotografií a pohľadníc Bratislavy, že začal pátrať histórii tohto legendárneho spojenia. Zistil, že lokomotívy a vozne, ktoré premávali na tejto trati, sa dostali do Rakúska a tak kontaktoval vtedajšieho prevádzkovateľa. „Poslali mi fotky a napísali, že lokomotívu vyradili z prevádzky a plánujú predať ju zošrotovať, prípadne predať“ spomína Delikát.

Tridsať ton šrotu putuje na Slovensko

Spolu s kolegami Petrom Martinkom a Michalom Milatom z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy začali organizovať prednášky a verejnú zbierku na záchranu tejto unikátnej technickej pamiatky a legendy starého Prešporka. Za pomoci Bratislavského okrášľovacieho spolku a Bratislavského samosprávneho kraja sa rušeň GANZ Eg 6 na Slovensko vrátil v októbri 2011. Počas nasledovných troch rokov sa podrobil náročnej rekonštrukcii a momentálne je vystavovaný v Múzeu dopravy v Bratislave (pozri obrázok). Spojazdnenie rušňa je naplánované v ďalšej fáze rekonštrukcie.

História do vrecka

Členovia klubu Peter Martinko, ktorý po histórii viedenskej električky pátra v archívoch v Maďarsku, Rakúsku a Česku spolu s informatikom Vladom Schwarzom napísali, graficky upravili a publikovali e-knižku o kompletnej histórii jej bratislavského úseku. E-knižka vznikla za necelé 4 mesiace od nápadu až po jej publikovanie v decembri 2014. Viedenská električka má veľa fanúšikov zo Slovenska aj v zahraničí. E-knižka bola v našom prípade jediná možnosť ako ich dosiahnúť. Časovo sa jej dej odohráva pred druhou svetovou vojnou a veľa faktov pomaly stále objavujeme v archívoch a múzeách. Toto je ďaľšia výhoda e-knižky, že fakty v nej vieme upraviť a dodať novú verziu čitateľom zadarmo a rýchlo. Peniaze z predaja sú priamo určené na ďalšiu obnovu lokomotívy a jej sprevádzkovanie. Knižku si môžete kúpiť za symbolickú cenu 1,50 eur.

Táto knižka by určite nemala chýbať čitateľom portálu eknižky.sk, ktorí sa zaujímajú o históriu technických pamiatok a dejiny Slovenska.

Verzia pre Apple zariadenia je na iBooks store: ODKAZ a pre všetky ostatné platformy na adrese: ODKAZ

Prajeme príjemné čítanie.

Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy

Páči sa mi článok0 odporúčania