Ahoj internet!

  1. Spýtaj sa Čo sa v tejto scéne musí stať?

    Často sa stretávam s názorom, že sa máte sústrediť na to, čo chce postava. Ale to by som skôr udal pri celku, nie pri jedine scéne. Pretože postavy nie sú zodpovedné za príbeh. Vy ste. Ak by postavy mohli riadiť svoje scény, tak by sa nikdy nedostali do konfliktu. Jednoducho by to bolo nudné a nezaujímavé. Vypadlo by napätie.

    Otázkou nie je: „Čo by sa mohlo stať?“ alebo „Čo by sa malo stať?“. Je to len „Čo sa v tejto scéne musí stať.“

  2. Spýtaj sa → Čo by sa stalo, ak bola scéna vynechaná?

    Predstavte si, že editor to domotal a túto scénu vynechal. Dával by príbeh stále zmysel? Ak je odpoveď ÁNO, tak túto scénu skutočne nepotrebujete a nemali by ste sa s ňou trápiť.

    „Ale je tak dramatická!“ protestujete, „je tak vtipná!“

    Eh, eh! Vložte drámu a vtipnosť do scén, ktoré sú nosičmi príbehu.

  3. Spýtaj sa Kto je v tejto scéne potrebný?

    Často sa stretávam so scénami, keď je tam postava, ktorá tam nemá, čo hľadať. Ale pretože písmenka sú malé tak je jednoduché prehliadnuť, že Jožko Mrkvička už päť strán nič nespravil, či povedal. Ak tam nie je potrebný, nič nerobí, alebo tam kontextovo nemusí byť zbavte sa ho!

  4. Spýtaj sa Kde by sa táto scéna mohla odohrávať?

    Väčšinou očividná voľba miesta je najmenej zaujímavá. Nerozhodnite sa priveľmi rýchlo a nevložte tam úplne prvoplánovú lokáciu. Vždy zvážte, čo by postavy mohli robiť, aj ak to nie je priamo spojené s dejom. Spevňovanie rodinných vzťahov vyznie inak v mäsiarstve, ako ten istý dialóg na bowlingovom turnaji.

  5. Spýtaj sa Čo je najprekvapivejšia vec, čo by sa mohla stať v tejto scéne?

    Dovoľte si urobiť krok ďalej z vašej osnovy a zvážte dáke divoké možnosti. Čo ak cez stenu preletí auto? Čo ak by sa váš protagonista zadusil a umrel. Čo ak by chlapec vyvracal prst?

    Väčšina zo scén takýto z-ničoho-nič moment mať nebude. Ale váš príbeh by mal mať zopár absolútne nečakaných momentov. Vždy sa sami seba spýtajte, či by to mohol byť práve tento.

  6. Spýtaj sa Je to dlhá alebo krátka scéna?

    Nič nie je tak demotivujúce, ako napísať skvelú trojstranovú mega scénu a potom si uvedomiť, že ste rovnaký výsledok mohli dosiahnuť na 2/8 strany. Vždy si dopredu položte otázku, koľko času (strán) ste tejto scéne ochotný venovať.

Páči sa mi článok0 odporúčania