Zakázané knihy sú knihy alebo iné tlačené diela, ktoré sú zákonom zakázané alebo ku ktorým nie je umožnený voľný prístup iným spôsobom. Prax zakazovania kníh je formou cenzúry z politických, právnych, náboženských, morálnych alebo komerčných motívov. V tomto článku uvádzame niektoré populárne knihy, ktoré boli zakázané.

Napríklad svetoznáma kniha Lolita od Vladimira Nabokova bola zakázaná v Argentíne pre jej nemravnosť a z rovnakého dôvodu bola po vydaní zakázaná aj vo Francúzsku, Novom Zélande, Anglicku, Kanade a ďalších krajinách.

V Nemecku bola zakázaná kniha Oliver Twist od Charlesa Dickensa za uvádzanie židovských postáv a v roku 1933 boli zakázané všetky diela od Sigmunda Freuda, ktoré boli dovtedy vydané. Jack London mal zakázané publikovať tri jeho knihy The Iron Heel, Martin Eden a The Jacket.

V Írsku bola v roku 1953 zakázaná kniha Droll Stories od Honoré de Balzaca pre jej obscénny charakter. Ďalšou zakázanou knihou bola kniha Ernesta Hemingwaya Zbohom zbraniam, ktorá bola zakázaná aj v Taliansku za zobrazovanie porážky talianskej armády v bitke pri Caporette.

Jednou z najznámejších kníh, ktoré boli zakázané je Da Vinciho kód, ktorý bol zakázaný v roku 2004 v Libanone.

V Rusku George Orwell zistil, že žiadny vydavateľ jeho knihu Zvieracia farma nevydá kvôli svojej kritike ZSSR. Jeho ďalšia kniha 1984 bola zakázaná, keď Stalin pochopil, že je to satira založená na jeho vedení a kniha bola až v roku 1990 po úprave znovu vydaná.

Páči sa mi článok0 odporúčania