Píšete? Je to pre vás malina a viete napísať naozaj čokoľvek? Bez námahy a pomôcok? Gratulujem, ste super. Ale tento článok nie je pre vás. Ak ale hľadáte dobrý návod, ako začať s písaním, máme pre vás niekoľko dobrých rád. Poďme napísať dobrý príbeh!

Tipy pre začínajúcich autorov

  1. Nemôžete sa zapáčiť každému a nemôžete napísať príbeh, ktorý by bol fakt pre každého. Nikto to nedokáže. Venujte aspoň 2 minúty vymenovávaním skupín ľudí, ktorých chcete osloviť.
  2. Predstavte si svet, kde je všetko tak, ako má byť. Žiadne problémy, všetci majú všetkého dosť. Skrátka vysnená nuda. Zoberte z toho sveta niečo. Alebo aj dve veci.
  3. Vytvorte postavu, ktorej sa niečo nepáči. Rebela, ktorý za niečo bojuje.
  4. Vytvorte druhú postavu, ktorá je takmer so všetkým spokojná a chce obraňovať to, čo pozná.
  5. Urobte z niečoho pre nás dobrovoľného povinnosť. Povinné jedenie nanukov či povinné sviečky po práci by mohli byť niekde normálne. Môžete to aj obrátiť, napríklad tak, že len elita národa bude môcť sláviť narodeniny 🙂
  6. Vytvorte pravidelné udalosti, ktoré väčšina obyvateľov pozná a uznáva. A na ktoré má rebel svoj názor.
  7. V dobrom dobrodružnom príbehu je nejaké zlo. A práve nejaký zaujímavý záporák je často hlavným dôvodom, prečo by to mal čitateľ čítať. Super záporák nie je super zlý jedinec, ale ten, kto má super motiváciu na to, aby robil to, čo robí.
  8. Začnite tým, že sa niečo dejs. Nie komplikovaným opisom sveta. Celkom dobrý začiatok je zatknutie dôležitej postavy. Prečo to niekto urobil? A čo urobí tá postava? A ako sa jej niekto dostal na stopu? Desiatky dobrých otázok na začiatok.
  9. Humor, baluze a halúzky, recesia, satira. Ak to v príbehu nebude, bude to niekomu veľmi chýbať. Dobrá inšpirácia pre vtipné udalosti je kdekoľvek, aj v komunikácií po internete.
  10. Zapíšte si, čo sa vám nepáčilo na podobných príbehoch. A čo by sa dalo zjednodušiť. Super inšpirácia je How it should have ended na Youtube.

Toľko 10 dobrých rád. S nimi možno nenapíšete najlepší príbeh na svete, ale pomôžu vám v písaní. Tak smelo do toho. Pokojne sa pýtajte aj tu v komentároch 🙂

Autor: Stanislav Hoferek zakladateľ Greenie knižnice. http://greenie.elist.sk

Páči sa mi článok0 odporúčania