Predstavíte sa nám trochu?

Volám sa Mária, pochádzam z Bardejova, čiže sa pokladám za „poradnu vychodňarku“. Momentálne som študentka, bohužiaľ, len na gymnáziu, na žiadnu lepšiu školu som totiž nemala odvahu 🙂 zaujímam sa o umenie, ktoré by som chcela aj v budúcnosti študovať ako dizajnérka, baví ma tiež hudba, samozrejme, čítanie 🙂 rada tiež spím, varím, sem-tam zájdem do prírody a charakterizuje ma aj moja láska k zvieratkám a všetkému živému.

Čo vás inšpirovalo k napísaniu vašich kníh?

Čo ma inšpirovalo? No hlavne to boli knihy, ktoré som doteraz prečítala a zážitky z čítania. A taktiež aj môj otec na tom má veľkú zásluhu. Už od malička ma viedol ku knihám a k čítaniu. Pamätám si, ako mi nahlas čítaval každý večer. Takto sme spolu prešli všetky časti Harryho Pottera, to boli asi prvé „dospelácke“ knihy, ku ktorým som sa dostala. A potom mi vlastne dosť dlhú dobu radil a vyberal pre mňa nejaké zmysluplné a kvalitné knihy, ktoré ma posúvali ďalej. Som mu za to naozaj vďačná, pretože bez týchto zážitkov by som asi nikdy neobjavila čaro slovami potlačených papierov.

Po stopách: Dobrodružstvo v džungli

 

Kto je vašou obľúbenou postavou z vašich kníh a prečo? 

Zatiaľ som verejne publikovala, dalo by sa povedať, len dobrodružný príbeh pre deti, resp. mladých čitateľov – Po stopách. Podarilo sa mi to cez Greenie knižnicu asi pred štyrmi rokmi, čo je celkom dlhá doba. Začala som nedávno s menšou revíziou príbehu, no musím uznať, že asi najsilnejšie puto mám s hlavnou hrdinkou Mariannou Murfanovou. Bude to tým, že som sa do nej snažila nejak vtesnať svoje vlastnosti a pridať tie, ktoré by som si priala mať. Lenže tak ako sa mením ja, tak predpokladám, že sa budú vyvíjať aj moje postavy, tak uvidíme, ako to nakoniec s obľúbenosťou dopadne 🙂

Vždy ste chceli písať knihy? 

Už ako malé dieťa som mala mimoriadnu fantáziu (aspoň som o tom počula 🙂 ) a preto si myslím, že sa musela niekde prejaviť. A u mňa to bolo práve písanie. Rada si vymýšľam príbehy, dejové línie, postavy… prepletám ich a rozmýšľam, čo by asi takýmto správaním alebo postojom v reálnom živote dosiahli. Napĺňa ma už iba to, že môžem na papieri zhmotniť svety fantázie a to je pre mňa to najväčšie čaro písania, či už ide iba o nejaké drafty v zásuvke alebo román uznávaného spisovateľa.

Ktorých spisovateľov obdivujete? 

Som rada, že otázka nie je postavená na obľúbenosti, pretože ja nedokážem z nejasných príčin mať niečo obľúbené 🙂 no mnou asi najviac obdivovaný spisovateľ je Carlos Ruiz Zafón. Úprimne si myslím, že je to človek, ktorý vie geniálne prerozprávať príbeh a jeho knihy sú asi jediné, z toho množstva čo som prečítala, ktorých obsah a myšlienku si doteraz úplne zreteľne pamätám. Ďalším géniom je pre mňa Agatha Christie, podobne ako Charles Dickens, a tiež, ak ho môžeme nazvať spisovateľom, aj W. Shakespeare.

Po stopách 2

 

Čo by ste zaželali našim čitateľom?

Všetkým, ktorí radi čítajú a obľúbili si svet kníh a príbehov, želám hlavne nech im to vydrží, pretože ľudia už prestávajú čítať, hlavne tlačené knihy a to je veľká škoda. Chcela by som povzbudiť najmä mladších, veď ja sama som, aby čítali. Pretože naozaj nejde iba o klišé, že z kníh sa toho vieme veľa naučiť, no môže sa stať, že to nebude ani tak o postavách a deji, ale o nás samých, o živote a jeho základných princípoch.

Páči sa mi článok0 odporúčania