• Prečo sú postavy tak plytké v prvoplánových príbehoch?

Pretože prvoplánové postavy vo väčšine prípadov nezahŕňajú komplexné informácie pre autora. A tak niekedy všetky postavy pôsobia rovnako – monotónne. Chýbajú rozdiely, chýbajú špecifické črty a podobne. Samozrejme niekedy sa podarí aj prvoplánová postava urobiť zaujímavá, pretože ju máte v hlave zrazu celú hotovú.

  • Je zlé, ak si najprv spravím hrubý kontext poviedky? 

Nie, nie je. Pretože poznám rôzne spôsoby ako sa poviedky píšu a tak ako v iných prípadoch aj tu vyhovuje každému niečo iné. Tým chcem povedať, že niekto si prispôsobí príbeh na postavy a vice versa.

Osobne niekedy rád napíšem celú osnovu, alebo dáku konkrétnu scénu, či časť príbehu pred tým, než sa vrhnem do širšieho plánovania. To aby som vedel, či ma to bude baviť písať, pretože s niektorými vecami sa vôbec neviem stotožniť. Ale aj také treba občas napísať.

Nuž a potom, keď to mám sa vrhnem na osnovy a postavy. A postavy sú najzaujímavejšia vec na tvorenie. Je to taký váš editor postáv, kde si utriedite myšlienky a dáte každej postave charakter.

  • Základné informácie – Character tabuľka 

Vo veľa prípadoch som našiel formu prázdnej tabuľky so základnými informáciami. Tak som si urobil niečo podobné v slovenčine (všetky boli totiž to v angličtine a ja som chcel peknú slovenskú verziu)

tab

Takto dáko to teda vyzerá. Táto verzia je aktuálne komplexná a môžem ju mať vytlačenú niekde na stole, alebo na nástenke pred očami, aby som videl aspoň najzákladnejšie veci.

Samozrejme mám podobnú – ktorá obsahuje omnoho viac informácií, ale niekedy takéto dokumenty vedia zabrať viac ako jednu A4. Hlavne, kvôli oblasti poznámok, kam môžem písať, čo len chcem. A keď si takéto niečo vypracujem, tak už mám ku svojej postave veľmi blízko.

  • 100 otázok? A pod otázok!

A predstavte si, že toto ma mierne prekvapilo, pretože ja som tento blog písal. Ale zistil som tento objav. Že existuje približne 100 otázok, ktorú musíte vedieť zodpovedať a až potom poznáte svoju postavu. Plus niektoré tie otázky majú pod otázky a sú tam fakt zaujímavé veci. Akože vždy mám napísané, ako postava spí, aké má stravovacie návyky a čo robí, keď je nervózna a takéto charakteristické črty.

Ale nenapadlo mi nikdy napísať, čo postava nosí po vreckách. A potom som si povedal, že to je super. A je tam takýchto perličiek neúrekom. Ale tejto téme by som sa chcel venovať asi inokedy, pretože 100 otázok má veľa aspektov. Prípadne o tom napíšem veľmi dlhý dokument, alebo urobím (ne)praktickú brožúrku ako PDF, aby si to mohol, každý stiahnuť a používať.

  • Prečo je dôležité vedieť o svojich postavách toľko vecí?

Na túto otázku je jednoduchá odpoveď. Nebudete mať plytké postavy.  Budete mať postavy s charakterom a prvkami, pre ktoré si ich ľudia zamilujú. Niekedy stačí veľmi málo, aby sa čitateľom postava zapáčila.

  • Robím si tieto poznámky aj pri postave, ktorá sa objaví raz/dvakrát za celý príbeh a nie je úplne nosná pre príbeh? 

Ja to poviem tak, ako to reálne robím ja. Ak viem, že tá postava bude fakt v jednej, dvoch situáciach tak to nerobím. Lebo aj tak poviem minimum vecí. A radšej venujem jej čas lepšiemu developmentu iných postáv, ktorú sa objavujú pravidelnejšie, alebo sú aspoň viac časté. Pretože niektoré vedľajšie (podporné) postavy sú niekedy viac obľúbiteľné, ako hlavná postava. Ale to je už môj osobný názor.

Páči sa mi článok0 odporúčania