Ahojte, dnes napíšem článok podľa jednej svojej staršej prezentácie. Ľuďom sa celkom páčila, akurát zapadla prachom. A vravím si, že by bolo celkom fajn ju spísať do dákej podoby, ktorú by ľudia vedeli vyhľadať aj na webe. Body z prezentácie by vám nestačili, verte mi.

Téma príbehu 

Vaším odrazovým mostíkom pre tvorbu sveta je Váš príbeh. Svet si vytvoríte podľa toho, ako príbeh chcete vyrozprávať svojím čitateľom, prípadne divákom. Možno chcete vyrozprávať romantický príbeh z inej planéty, alebo jednoducho chcete napísať historické fantasy alebo napínavé sci-fi. Alebo alternatívna história? Čokoľvek, čo podporuje tému Vášho príbehu.

Gandlaf so zbraňou

You shall not pass!

Pravidlá a spoločnosť fiktívneho sveta

Teraz si povedzme na rovinu, asi by nepôsobilo dobre, keby do čarodejníckeho sveta J.K. Rowlingovej zrazu pristála vesmírna loď a Rokfort by ovládali mimozemšťania. (Aj keď, predstava je to vtipná, ale najskôr by to ubralo na Váhe čarodejníckeho sveta.) Jednoducho si musíte určiť hranice toho, čo sa stať môže a čo nie.

Zákony

Váš svet potrebuje aj zákony. Je to tak. Každý svet ich potrebuje. Čo sa môže, čo sa nesmie. Ako sa ľudia, prípadne bytosti tvojho sveta správajú doma, ako sa môžu správať v spoločnosti a ďalšie veci, ktoré je dobre mať premyslené, ak sa Váš príbeh má odohrávať vo fiktívnom svete. Tvojmu svetu dajú tieto vaše fakty nádych dôveryhodnosti a čím viac detailov, ktoré nemusia byť nasilu spomínané pomôže aj vám lepšie rozumieť svetu a rozhodovaniu, čo urobí váš protagonista, či antagonista.

Reálie 

Čo sú reálie? Reália je niečo, čo je v našom svete. Reálna vec. Úplne najbežnejšia, čo mne príde na rozum je, že v každom svete funguje gravitácia. Niečo s čím sme ako ľudia oboznámení a máme k tomu blízko. Nehovorím, že to musí byť 100% rovnaké a pravdivé a skutočné, ale ide o to, že reálie by mali mať logickú spojitosť s naším svetom. (Výnimky sú povolené len tým, čo poznajú pravidlá a vedia ako s nimi narábať.) Príkladom môže byť nažívanie v dákej oblasti na dákej planéte. Je tam fauna a flóra. A obyvatelia, ktorý sa dáko musia živiť, takže buď lovia, alebo pestujú. Otázka je čo a ako? Ale základná schéma fungovania tam je. Tieto veci dajú do vášho sveta vnoria povedomé asociácie pre čitateľov.

Nové, či upravené rasy zo zeme

Veru, nový svet, nové tvory. Každý svet potrebuje obyvateľov. Od fauny, cez flóru, až po vyspelé obyvateľstvo. Alebo viacej vyspelých obyvateľov.

Koho, čo a kde ich/to nájdeme? 

Koho, alebo čo nájdeme na šírich plániach? Alebo plantážach? Alebo hustých lesoch, či skalnatých bralách?  Jednoducho si musíte určiť, kto kde žije a čo kde rastie a dá sa to pestovať. Ako bytosti vášho svety vyzerajú a aké majú zvyky a tradície. Aké majú medzi sebou vzťahy, asociácie a tajomstvá? Na ktorom mieste sa najviac stretávajú, ktoré bude najviac vyzdvihnuté? Aké tu budú pamiatky? Alebo iné významné budovy? Toto formuje Váš svet do tvarov, ktoré si čitateľ môže predstaviť. Kam bytosti najviac cestujú, kde odpočívajú, kde pracujú? (Veľa otázok, ale sú veľmi vhodné pre Vaše poznámky)

48381346ba19628c93eeb2a827b1b50f painted porcelain clay ideas

Ďalšie otázky: Ako to bude vyzerať? 

Ak by som bol pútnik a zazrel by som {meno bytostí} pri ich zvyčajnej činnosti, čo by som videl?

Aký druh života vedie priemerný obyvateľ tohoto sveta?

Keby som bol z iného sveta, aký by som mal pocit, keby som ho videl prvý krát?

Akými vedomosťami oplývajú ľudia tohoto sveta?

 

Myslím, že som tento článok mierne okresal do menších rozmerov, ako som chcel. Ale myslím, že všetko podstatné tu je.

Páči sa mi článok0 odporúčania