Skvelá kreativita často prichádza s nepokojmi a mnohí umelci tvrdia, že svoju prácu robia najlepšie, keď majú problémy s duševným zdravím. Asi najznámejším príkladom toho je Vincent van Gogh, ktorý si odrezal ľavé ucho, keď sa hádal s kolegom umelcom Paulom Gauguinom. Dnes sa všeobecne uznáva, že Van Gogh zápasil s problémami duševného zdravia.

Táto téma sa týka aj spisovateľov a mnoho skvelých autorov, ktorí tvorili fantastickú literatúru, tiež trpelo rôznymi problémami duševného zdravia.

Ernest Hemingway

Keď sa povie slávny spisovateľ s duševnými chorobami, často sa ako prvé vybaví meno Ernest Hemingway. Hemingway bol vynikajúci americký spisovateľ a novinár. Medzi jeho najznámejšie dielo patrí „Starec a more“. Hemingway získal veľké uznanie už počas svojho života, získal Nobelovu cenu za mier za literatúru. Dnes sú jeho diela považované za klasiku, ktorú by si mal prečítať každý.

Hemingway dosiahol svoj úspech napriek celoživotným problémom s duševným zdravím. Celý život bol známy ako ťažký pijan a pravdepodobne bol závislý od alkoholu. Ako povedal Hemingway: „Inteligentný človek je niekedy nútený byť opitý, aby trávil čas s bláznami“.

Spolu s alkoholizmom trpel Hemingway ťažkými depresiami; jeho otec, brat a sestra spáchali samovraždu. V roku 1961 dostal Hemingway elektrošokovú terapiu na liečbu svojich duševných porúch. Žiaľ, táto archaická liečba mu nijak nepomohla a len o pár dní zomrel samovraždou.

 

Slávni autori, ktorí pravdepodobne spáchali samovraždu   

 

Virginia Woolfová

Virginia Woolfová bola slávna anglická prozaička, esejistka a vydavateľka. Je uznaná za popularizáciu prúdu vedomia ako naratívneho nástroja. Niektoré z najznámejších románov Woolfovej zahŕňajú „The Voyage Out“, „Mrs. Dalloway“ a „Flush: Biography“. Woolfová je známa predovšetkým ako zástankyňa práv žien 20. storočia, ktorá píše o útlaku žien.

Woolfová nemala ľahké detstvo ktoré vyústilo do niektorých celoživotných problémov s duševným zdravím. V roku 1895 Woolfovej matka náhle zomrela a ona sa psychicky zrútila. Len o pár rokov neskôr zomrela jej nevlastná sestra a počas detstva zažila aj sexuálne zneužívanie od svojich nevlastných bratov.

To všetko viedlo k tomu, že Woolfová počas života trpela ťažkými depresiami a duševnými kolapsami. Napriek tomu, že sa stala úspešnou spisovateľkou, Woolfová sa často považovala za neúspešnú. Vo veku 59 rokov spáchala samovraždu tým, že si naplnila vrecká kameňmi a vošla do rieky.

Edgar Allen Poe

Edgar Allen Poe je klasický americký autor poviedok a básnik. Medzi jeho najznámejšie diela patria „The Raven“ a „The Tell-Tale Heart“. Poeovi sa často pripisuje vytvorenie detektívneho žánru a často písal temné kúsky. V liste fanúšikovi Poe raz napísal: „Stal som sa šialeným, s dlhými intervalmi hrozného zdravého rozumu.“

Je smutné, že Poeove boje s duševnými chorobami zahŕňali chronickú depresiu, pravdepodobne bipolárnu poruchu, alkoholizmus a zneužívanie návykových látok. V jednom momente sa údajne pokúsil spáchať samovraždu predávkovaním. O rok neskôr Poe zomrel v nemocnici na komplikácie súvisiace so zneužívaním alkoholu.

Lev Tolstoj

Ruský spisovateľ Lev Tolstoj je považovaný za jedného z najväčších spisovateľov všetkých čias. V rokoch 1902 až 1906 dostával každoročne nominácie na Nobelovu cenu za mier za literatúru. Dve najznámejšie knihy Tolstého, „Vojna a mier“ a „Anna Karenina“, majú neuveriteľný vývoj postáv, detailné zápletky a realistické písanie, ktoré čitateľa zaujme už od začiatku.

Tolstoj pochádzal z bohatej rodiny a jeho schopnosti uznával každý už za jeho života. Napriek tomu mal svoje problémy. Vo svojej knihe „The Confessions“ Tolstoj hovorí o svojom zneužívaní alkoholu, depresiách a myšlienkach na samovraždu. Píše: „Sám som nevedel, čo chcem: bál som sa života, túžil som z neho uniknúť, no stále som v niečo dúfal.
Zomrel vo veku 82 rokov na zápal pľúc.

 

Anna Karenina | 10 vecí, ktoré ste nevedeli

 

F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald, autor kníh „Veľký Gatsby“ a „Podivuhodný prípad Benjamina Buttona“, publikoval počas svojho života množstvo kníh, poviedok a esejí. Zaujímavé však je, že až po smrti sa stal výrazne známym.

Autor raz povedal: „Svet existuje len v tvojich očiach. Môžete to urobiť tak veľkými alebo malými, ako chcete.“ S manželkou Zeldou žili rýchly život plný večierkov a luxusu, podobne ako jeho postava Gatsby. Zelda bola tiež autorkou a v 30. rokoch jej diagnostikovali schizofréniu. Fitzgerald trpel depresiami, alkoholizmom a zneužívaním návykových látok. Zomrel vo veku 44 rokov na infarkt.

Páči sa mi článok0 odporúčania