Anna Sewell, Čierna kráska (1877)

Anna Sewell, anglická spisovateľka 19. storočia, napísala počas 58 rokov života iba jednu knihu: obľúbenú Čiernu krásku. Našťastie to bola vynikajúca kniha, ktorá sa stala jednou z najpredávanejších kníh s viac ako 50 miliónmi predaných kópií. Autorka zomrela len päť mesiacov po jej vydaní, no dožila sa jej počiatočného úspechu.

Emily Brontëová, Búrlivé výšiny (1847)

Aj keď bol búrlivý milostný príbeh poetky Emily Brontëovej pri zverejnení kontroverzný, odvtedy vyletel na najvyššiu úroveň literatúry.

Boris Pasternak, doktor Živago (1957)

Uprostred nebezpečnej ruskej revolúcie musel byť epos Borisa Pasternaka z roku 1957 prepašovaný zo Sovietskeho zväzu, aby sa dostal do tlače. Autor napísal mnoho zbierok prózy a poézie, ale Doktor Živago bol jeho jediným románom.

Margaret Mitchell, Gone With the Wind (1936)

Nadčasový príbeh Margaret Mitchellovej o mladej žene, ktorá bojuje o prežitie na americkom juhu, jej vyniesol Pulitzerovu cenu a inšpiroval jeden z najobľúbenejších (hoci kontroverzných) filmov kinematografie. Margaret tiež napísala najpredávanejšiu novelu Lost Laysen a niekoľko nepublikovaných diel, ale Gone With the Wind je jediný román, ktorý sa dostal do tlače.

 

5 slávnych autorov a ich nedokončené rukopisy

 

J.D. Salinger, The Catcher in the Rye (1951)

Veľmi vychvaľovaný román J.D. Salingera, ktorý sa ponorí do tém dospievania, akými sú úzkosť, odcudzenie a rebélia, sa stal nevyhnutným čítaním pre tínedžerov, ktorí sa vyrovnávajú s dospelosťou. Salinger napísal aj množstvo noviel a poviedkových zbierok, no žiadna nebola ani zďaleka taká úspešná.

Sylvia Plath, The Bell Jar (1963)

Hoci Sylvia Plath počas svojho života napísala veľa poézie, The Bell Jar je jej jediný román. Semi-autobiografický záznam zaznamenáva duševné zrútenie Esther Greenwoodovej.

Ralph Ellison, Neviditeľný muž (1952)

Kniha Ralpha Ellisona o Afroameričanovi, ktorého farba pleti ho robí neviditeľným, často vychvaľovaná ako literárny míľnik, prerazila rasovú priepasť zo začiatku storočia s bezprecedentnou úprimnosťou. Ellison rovnako chválil svoje zbierky kritických esejí, Shadow and Act a Going to the Territory. Päť rokov po jeho smrti bol vydaný druhý román, Juneteenth, po objavení 2000 strán, ktoré Ellison napísal v priebehu štyroch desaťročí.

Páči sa mi článok0 odporúčania