Autori protestujú proti politike vrátenia elektronických kníh spoločnosti Amazon. Na rozdiel od všetkých piatich najväčších predajcov e-kníh je Amazon jediným, ktorý umožňuje zákazníkom vrátiť e-knihy až celý týždeň po zakúpení. Ide o to, že zákazníci môžu „zrušiť náhodnú objednávku knihy do siedmich dní“. Pre mnohých čitateľov je však týždeň viac než dostatočný čas na to, aby knihu prečítali a vrátili ju. V podstate zaobchádzaju s Amazonom ako s bezplatnou knižnicou.

Lisa Kessler, spisovateľka paranormálnych románov, sa nedávno prihlásila do svojho konta Kindle Direct Publishing, aby sa informovala o jej mzdách za predchádzajúci mesiac. Bola šokovaná, keď zistila niečo, čo sa jej počas 11 rokov, ako autorke ešte nestalo. Kessler sa v rozhovore s Deannou Schwartzovou z NPR podelila o tom, že prišla o peniaze. Napriek predaju kníh mala Kessler záporný zisk.

Keď zákazník Amazonu vráti e-knihu, autorské honoráre, ktoré pôvodne zaplatil Kindle Direct Publishing autorovi (keď bola kniha zakúpená), sa odpočítajú z autorovho zárobku. Keď zákazníci vrátia e-knihy po zaplatení autorovi, spisovatelia môžu nakoniec skončiť s negatívnymi zostatkami.

Reah Foxx, zanietená milovníčka kníh z Louisiany, začala petíciu po tom, ako sa stal virálnym príspevok „life hack“, ktorý ľuďom ukazuje, ako využiť túto dieru v Amazone. Petícia získala takmer 75-tisíc podpisov.

Kessler pred trendom „prečítaj a vráť“ mala za normálnych okolností jednu alebo dve knihy za mesiac, čo pripisovala skutočným náhodným nákupom. Teraz vidí, ako sa jej vracia celá séria. „Naozaj ma to otriaslo,“ povedala.

Amazon predáva mnoho rôznych digitálnych produktov, no e-knihy sú jedinou digitálnou položkou, ktorú môžu zákazníci vrátiť. Barnes & Noble a Smashwords neumožňujú vrátenie akýchkoľvek e-kníh a Kobo a Apple iBooks žiadajú zákazníka, aby kontaktoval zákaznícky servis, aby zistil, či má položka nárok na vrátenie peňazí.

„Cieľom Amazonu je poskytnúť zákazníkom a autorom tú najlepšiu možnú skúsenosť. Máme zavedené zásady a mechanizmy, ktoré zabránia zneužitiu našich zásad vrátenia e-kníh. Vždy počúvame spätnú väzbu a skúmame akékoľvek obavy, ktoré dostaneme,“ uviedol hovorca Amazonu.

Kessler a mnohí ďalší autori navrhujú, aby sa limit Amazonu vrátil na základe toho, koľko knihy zákazník prečítal, možno po prečítaní 20 % knihy ju už nemožno vrátiť.

Autorka románov Kristy Bromberg sa pre NPR podelila o to, že za posledných pár mesiacov (odkedy sa začal trend „čítaj a vracaj“) sa jej vrátilo viac elektronických kníh ako za posledných osem mesiacov dokopy. Spisovateľ fantasy E.G.Creel sa tiež podelil s NPR o tom, že s touto praxou návratu sú veľké problémy. „Mám svoju knihu k dispozícii v knižnici. Ak si to chce niekto prečítať zadarmo, môže,“ povedal Creel. „Ale keď si to prečítam a prinútiš ma myslieť si, že som zarobil a potom mi ten príjem zobrali, mám pocit, že kradnem.“

Mnohí z ľudí, ktorí presadzujú trend „prečítaj a vráť sa“, si môžu myslieť, že ho nalepia na veľkú miliardovú korporáciu, ale v skutočnosti ubližujú mnohým nezávislým autorom, ktorí sa len snažia zarobiť na živobytie.

Páči sa mi článok0 odporúčania