Keď sa deti rozvíjajú, učenie sa rozpoznávať písmená abecedy je jednou zo zručností, ktorú ich naučíme už na začiatku. Aj keď sa väčšina detí nezačne učiť, ako skutočne čítať, kým neprídu do školy, pre televízne programy alebo predškolské zariadenia je typické učiť deti, ako si pamätať abecedu, rozpoznávať jednotlivé písmená a dokonca si ich aj zapisovať. Je to jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžeme urobiť, aby sme našim deťom pomohli pripraviť sa na čítanie. V skutočnosti má počúvanie príbehov významný vplyv na skorý vývoj mozgu.

Výhody čítania s novorodencom

Pomoc pri vývoji myelinizácie

Hoci detský mozog začína rásť a vyvíjať sa už od plodu, v ranom detstve sa neustále vyvíja. Práve to, čo sa počas týchto prvých rokov naučia, má v skutočnosti najväčší vplyv na budúci vývoj po zvyšok ich detstva. Štúdia uskutočnená na deťoch vo veku od troch do piatich rokov ukázala, že u tých, ktorí mali silné prostredie domácej gramotnosti, sa vyvinula lepšia organizácia myelinizácie v traktoch bielej hmoty v mozgu. Táto organizácia podporuje rozvoj jazykových a gramotných schopností. Deti, ktoré mali interaktívne čítanie so svojimi rodičmi, si často vytvorili silnejšiu mozgovú infraštruktúru pre jazyk.

Stimuluje mentálne predstavy

V inej štúdii deti počúvali príbehy zodpovedajúce veku prostredníctvom slúchadiel bez vizuálnej stimulácie, zatiaľ čo absolvovali skenovanie funkčnou magnetickou rezonanciou, ktoré meralo ich mozgovú aktivitu. Vedcov zaujímalo, či existuje rozdiel v ich celkovom porozumení a v tom, ako to aktivuje oblasti mozgu. Výsledky ukázali, že deti, ktoré boli vystavené domácemu čítaniu, preukázali silnú aktivitu v mozgových oblastiach súvisiacu so sémantickým spracovaním. Toto je oblasť, ktorá spracúva nielen význam slov, ale je kľúčová pri získavaní mentálnych obrazcov čerpaných z príbehu. Inými slovami, čím viac sa deťom číta, tým jasnejšie vidia príbeh v ich mysli. Táto zručnosť je kľúčová, pretože umožňuje dieťaťu pochopiť rozprávanie príbehu.

Rozvíja sémantickú pamäť

Aj keď sa môže stať, že sa bude opakovať stále znova a znova ten istý príbeh, opakovanie milovanej knihy môže byť pre dieťa celkom prospešné. Deťom, najmä malým batoľatám, sa učenie a zapamätanie si nových informácií trvá dlhšie. Štúdia vykonaná Centrom pre rannú gramotnosť v skutočnosti dospela k záveru, že najlepším prístupom k optimálnemu porozumeniu je sústrediť sa na čítanie iba jednej alebo dvoch kníh naraz a čítať ich každý deň. Pre maximálne porozumenie sa odporúča prečítať jednu knihu štyrikrát denne po dobu niekoľkých dní. Slová, ktoré sa učíme, ukladáme do hipokampu, čo nám dáva schopnosť spomenúť si, čo slovo mačka znamená. Aby sa však batoľa naučilo slovo mačka, musí ho počuť asi 80-krát. Štúdie nielen počujú slovo, ale ukazujú, že deti, ktoré sa učia slovnú zásobu z opakovaného čítania, majú silnejšie pochopenie jazyka vďaka kontextu, ktorý poskytuje sluch v štruktúrovanom príbehu. Navyše deti, ktorým sa číta často a opakovane, majú oveľa rozsiahlejšiu slovnú zásobu ako deti, ktoré sa učia slová z televízie alebo inej verbálnej reči. Je to tak preto, lebo knihy, dokonca aj knihy pre deti, obsahujú menej neobvyklé slová, ako používame v bežnej reči a dokonca aj v televíznych programoch, v skutočnosti až o päťdesiat percent viac.

Tip: Knihy pre deti a mládež

Páči sa mi článok0 odporúčania