S rastúcou popularitou elektronických kníh sa objavujú rôzne formáty elektronických kníh vrátane EPUB, MOBI, AZW a PDF.

Aký je rozdiel medzi EPUB vs. MOBI?

Hlavný rozdiel medzi EPUB a MOBI je v tom, že EPUB je široko podporovaný na všetkých platformách, zatiaľ čo MOBI je prevažne formát Kindle. Štandard EPUB udržuje Medzinárodné fórum pre digitálne publikovanie (IDPF), globálna obchodná a normalizačná organizácia. MOBI – čo je skratka pre formát e-knihy Mobipocket – kúpila spoločnosť Amazon.

EPUB

Mnoho odborníkov považuje za najbežnejší zo všetkých formátov formát .epub. Je široko podporovaný na všetkých platformách a väčšiny zariadení a aplikácií, ako napríklad iBooks spoločnosti Apple, Barnes & Noble’s Nook, Adobe Digital Editions, Aldiko pre Android a ďalšie (celkovo ich je takmer 300). Amazon Kindle je výnimkou, pretože zatiaľ nepodporuje súbory .epub.

Formát EPUB je otvorený štandard. To znamená, že je bezplatný a verejne prístupný, aj keď pre jeho použitie existujú osobitné pravidlá. EPUB dokáže zobraziť „preformátovateľný“ obsah – ktorý dokáže prispôsobiť výstupnému zariadeniu – a tiež rozloženie s pevnou šírkou. Vyzerá veľmi podobne ako stránky s obrázkami vykreslené pomocou HTML.

MOBI

MOBI je tiež multiplatformový a elektronické knihy v tomto formáte môžu mať príponu .prc alebo .mobi. Formáty MOBI dokážu spracovať zložitý obsah, zahŕňajú pokročilé ovládacie prvky navigácie, podporujú indexovanie a zvládajú vysoký stupeň kompresie. Čitatelia môžu napríklad pridávať svoje vlastné stránky, kresby, anotácie, zvýraznenia, záložky, opravy a poznámky, ak to ich zariadenie podporuje.

Kvôli obmedzeniu veľkosti obrazu na 64KB – čo je v rozpore s väčšími zobrazovacími zariadeniami, ako sú tablety – sa formát MOBI najlepšie hodí pre menšie obrazovky. Rovnako ako EPUB aj MOBI dokáže zobrazovať rozložiteľný obsah ako aj rozloženie s pevnou šírkou.

Tip: Ohodnoťte vašu čítačku v Katalógu čítačiek elektronických kníh

Páči sa mi článok0 odporúčania