Populárny idiom „Nesúďte knihu podľa obalu“ nie vždy platí a realita knižného priemyslu je taká, že drvivá väčšina čitateľov skutočne používa obal knihy ako rozhodujúci faktor pri jej kúpe. Obal knihy môže zákazníka odradiť alebo nalákať dovnútra knihy. Zlý obal s chybami v texte, chybne formátované alebo zalomenie textu naznačuje, že vnútro knihy bude rovnako zlé.

Obal knihy nie je len billboard pre knihu, ale v istom zmysle, prvá strana príbehu. Napríklad tmavý obal knihy s množstvom tieňa, môže znamenať hrôzu, zatiaľ čo žiarivo biely obal môže znamenať motivačnú učebnicu. Obal knihy môže tiež vytvárať predsudky v mysli čitateľa o tom, ako budú vyzerať postavy, alebo príbeh knihy. Napríklad romantika a erotika využíva v tejto skutočnosti atraktívne modely a tak láka čitateľa na svoje postavy v príbehu.

Obal knihy je jedným z najväčších predajných faktorov a eknihy sa v tomto smere vôbec nelíšia. Preto vám chceme odporučiť niekoľko bezplatných online programov, kde si môžete vytvoriť svoj obal knihy.

Pri publikovaní s Amazonom môžete použiť priamo ich program Cover Creator, ktorý vám umožní nahrávať obrázky, zvoliť rozvrhnutie, dizajn a písmo.

Alternatívou je jednoduchý O RLY generátor, ktorý sa používa prevažne na používateľské príručky a vedecke práce, ktoré majú zvyčajne pomerne jednoduchý obal a to je presne to na čo sa tento generátor spolieha.

https://dev.to/rly

orly

Ďalšou alternatívou je Canva a jej online program, ktorý je veľmi jednoduchý a jeho použitie je vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Canva vám umožní vybrať si zo stoviek dopredu navrhnutých šablón, kde si môžete potom jednoducho zmeniť text, písmo, pozadie, vložiť obrázok, logo a obal vygenerovať vo formáte podľa potreby. Obal môžete vygenerovať vo formáte obrázku, ktorý použijete pre eknihy, alebo vo formáte PDF, ktorý je vhodný pre tlač knihy.

https://www.canva.com/create/book-covers/

canva

 

Posledným online programom je Design Wizard, kde si prostredníctvom sprievodcu dizajnom vytvoríte jedinečnú obálku knihy v priebehu niekoľkých minút. Každý prvok vo vami vybratej šablóne je možné upravovať. Zmena pozadia, obrázkov, videí a farieb. Pridajte svoje logo, mente písma alebo zadajte vlastný popis.

https://www.designwizard.com

ebook cover

odporučené1 odporúčania