Ahoj, internet! Už dlhší čas sa snažím dať dokopy komplexný článok o tom, ako tvorím postavy a niekoľko tipov, ako si pripraviť postavy pred písaním. Čo ma brzdí? Okrem toho, že sa furt flákam po celom Slovensku, tak fakt, že stále objavujem nové a nové veci. A skúšam nové veci. Takže ten článok by som menil, každú chvíľu. Nakoniec som sa rozhodol, že tých článkov bude niekoľko. Podľa toho, kedy sa zase dozviem niečo nové. Toto samo učenie ma vie vždy niečím prekvapiť.

Základy postáv!

Postavy sú nositeľom príbehu. Nemusia to byť ľudia, môžu to byť aj zvieratká, aj šálky, aj kadečo iné. Predsta len je to vaša predstavivosť, ale najčastejšie sú predsa len postavy ľudí a zvierat. A tiež to záleží od žánru príbehu.

Samozrejme úplný základ je meno a pohlavie vašej postavy. Všetkých vašich postáv. A tiež musíte vedieť, akú ma úlohu v príbehu.

Rozšírené základy postáv

Za seba môžem povedať, že som si vytvoril niečo, čo volám Character tabuľka, alebo po slovensky Tabuľka postavy.

tab

Tabuľka postavy

Takto dáko vyzerá jej začiatok. Tých informácií je tam viac. Samozrejme, že čitateľ nepotrebuje vedieť úplne všetko, respektíve nemusí byť v príbehu napísané priamo, že postava je ľavák, ale vo vašich poznámkach to má byť. Aj to, čím sa živia jeho rodičia, či súrodenci. Ak to nie je pre príbeh relevantné, nemusí to tam byť ani spomenuté, ale je to pre vás. Pomôže vám to pri písaní, rozmýšľate aj o tom, ako to vašu postavu ovplyvňuje, alebo ovplyvnilo v živote.

Vaše postavy sú, ako vaše deti. Nezabudnite ich milovať.

Postavy a otázky okolo nich?!

Tabuľku postáv sa snažím mať vždy na očiach, alebo niekde po ruke. Samozrejme, že pri mnohých postavách, je to trošku problematické, pretože to mám papiere úplne všade – a to sa prosím pekne snažím mať väčšinu vecí v počítači, ale keď mi to treba mať pred očami, tak mi to treba mať pred očami. Tieť mám na stole, prípadne stene prirpavené prázdne tabuľky, aby som ich vedel vyplniť, keď sa nudím, alebo dostanem slinu tvoriť postavy.

Druhá vec, je že tá tabuľka je až príliš komplexná a nie je v nej všetko. Dostal som do rúk dokument so 100 otázkami, okolo postáva, na ktoré by mal autor vedieť odpovedať.

To, že keď vypĺňam tento „dotazník“ zaberie hodinku až dve by som mal vynechať. Niekedy ma to vie odradiť. Pretože si cez deň vyhradím čas, kedy chcem písať a sadnem si a zisťujem, čo mi chýba v poznámkach. Tak, či idem písať poznámky, alebo príbeh. A keď zistím, že ešte nemám túto postavu a začnem sa s tým zaoberať, tak sa prichytím o dve hodiny, že sa snažím vyšperkovať jej minulosť.

Na jednu stranu je fajn o tej postave toľko vedieť, obľubite si ju, zžijete sa s ňou. Na druhej strane ste určitú časť tej doby mohli venovať písaniu príbehu.

Osnova a postavy

Aby ste ma pochopili, používam OneNote a teda väčšinu poznámok mám v ňom. Keď píšem osnovu, snažím sa, aby každá zmienka o postave bola odkazom na príslušnú stránku poznámok – a to stránku poznámok s postavami. Nie každému chutí digitálna doba, ale keď začínam pracovať na niečom, čo som dlhšie nemal otvorené, dosť mi to pomôže. Hoci veľa veci si vytlačím, aby som ich mal na očiach, ale nikdy nie všetko. Takto to mám viac menej neustále otvorené. Pretože vždy mám otvorenú osnovu a ak viem z osnovy kliknúť na postavu a informácie okolo nej, nemusím ich zdĺhavo hľadať.

Samozrejme, niektorí uprednostňujú zápisníky a klasické pero, ale ja si s perom rozumiem, len ak píšem dopis. Je v tom krása, ale keby som mal napísať toľko strán, tak mi je celkom ľúto toho pera a papiera. Som to radšej mohol pokrelsiť.

 

Dobre, takže pokračovanie, možno rozbor Tabuľky postáv, alebo tých 100 otázok preberiem. Ale to zaberie, dáky čas. 🙂

Zatiaľ ďakujem za Váš čas.

 

Páči sa mi článok0 odporúčania