Dnes 3. mája je Medzinárodný deň boja proti DRM (Digital Rights Management), deň, v ktorom sa FreeSoftware Foundation snaží upozorniť na problémy, ktoré rôzne protipirátske ochrany spôsobujú.

Free Software Foundation sa snaží vyvolať diskusiu o DRM. Nadácia dúfa vo zvýšenie povedomia o DRM a preto naplánovali Medzinárodný deň boja proti DRM.

DRM, alebo Digital Rights Management, je systém, v ktorom sú umiestnené obmedzenia na použitie obsahu. Jedným z príkladov je film Avatar, ktorý sa na Bluray nosiči nedarí prehrať na niektorých typoch prehrávačov kvôli protipirátskej ochrane a kupujúci nie sú na možné problémy vopred upozornení.

Kým DRM bolo v hudbe do značnej miery porazené, je tu stále problém v oblasti e-kníh, kde ľudia majú svoje knihy obmedzené, takže nemôžu knihy slobodne požičiavať, repredávať alebo darovať, prečítať si ich bez toho, aby ich sledovali, alebo ich presunúť do nového zariadenia bez toho, aby ich museli znovu kúpiť. Wooky vám môže dokonca zamedziť prístup k vami zakúpeným knihám, keďže vy si nekupujete knihy, ale za poplatok sprístupnenie k elektronickej knihe, kde samozrejme tento prístup k elektronickej knihe je riadne obmedzený. Na platforme wooky na Slovensku predáva eknihy (ibux, gorila, rajknih). Martinus používa na obmedzenie Adobe DRM, aj keď v poslednom období prechádza na oveľa menej alebo takmer vôbec obmedzujúce sociálne DRM.

DRM má dlhú históriu a nadácia Free Software Foundation sa diskusiou snaží upozorniť, že nie je úplne funkčné a nedokáže zastaviť pirátstvo a stále viac trestá oprávnených užívateľov (vlastníkov) digitálnych médií.

Má podľa vás DRM porušovať práva bežného človeka na spravodlivé použitie materiálov chránených autorskými právami, ktoré si zakúpil? Zapojte sa do diskusie.

Páči sa mi článok0 odporúčania