Technológia elektronického atramentu vytvára displej s nízkou spotrebou energie, podobný papieru, pre elektronické čítačky, ako je Amazon Kindle.

Počiatočný výskum e-atramentu sa začal v MIT Media Lab, kde bol prvý takýto patent podaný v roku 1996. Práva na technológiu v súčasnosti vlastní spoločnosť E Ink Corporation so sídlom v Massachusetts, ktorú získala taiwanská spoločnosť Prime View International v r. 2009.

Ako funguje E-Ink?

Vďaka technológii e-ink sú malé mikrokapsuly suspendované v kvapaline, ktorá je uzavretá vo vrstve filmu. Mikrokapsuly, ktoré sú zhruba široké ako ľudský vlas, obsahujú kladne nabité biele častice a záporne nabité čierne častice.

Použitie negatívneho elektrického poľa spôsobí, že biele častice vystúpia na povrch. Naopak, aplikácia kladného elektrického poľa spôsobí, že čierne častice vystúpia na povrch. Použitím rôznych polí v rôznych častiach obrazovky vytvára e-ink monochromatický textový displej.

E-atramentové displeje sú obľúbené najmä preto, že pripomínajú vytlačený papier. Okrem toho, že je e-atrament ľahší na oči ako iné typy displejov, spotrebuje menej energie, najmä v porovnaní s podsvietenými obrazovkami z tekutých kryštálov (LCD).

Tieto výhody spolu s jeho skorým prijatím veľkými výrobcami elektronických čítačiek, ako sú Amazon a Sony, spôsobili, že elektronický atrament dominuje na trhu s čítačkami elektronických kníh.

Použitie E-Ink

Začiatkom roku 2000 bol elektronický atrament populárny medzi mnohými elektronickými čítačkami na trhu, najmä Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook, Kobo eReader a Sony Reader. Bol chválený pre svoju jasnosť pri jasnom slnečnom svetle. Dnes da technológia E-ink stále viac objavuje aj v mobilných telefónoch.

Obmedzenia E-Ink

Napriek svojej popularite má technológia elektronického atramentu obmedzenia. Až donedávna e-ink nedokázal zobraziť farby.

Páči sa mi článok0 odporúčania