Pressbooks je online platforma založená na populárnom systéme na správu obsahu WordPress. Pressbooks preberá funkčnosť WordPressu a prispôsobuje ju pre vývoj kníh. Ak vám vyhovuje WordPress, potom bude platforma Pressbooks veľmi známa. Panel a zoznam ponúk sú podobné tým, ktoré sa používajú pri blogovaní. Namiesto stránok je obsah rozdelený na kapitoly alebo témy s časťami.


Zaregistrujte sa a vytvorte si účet PressBooks

Proces registrácie na vytvorenie a aktiváciu nového účtu je celkom jednoduchý, vyžaduje e-mail, používateľské meno, heslo a webovú adresu a názov vašej knihy pokiaľ ju chcete zaregistrovať okamžite. Používatelia po zadaní všetkých informácií budú mať prístup na svoj informačný panel a môžu začať proces výroby knihy.

nastenka pressbooks eknizky

Pridajte informácie o knihe (titul, meno autora atď.)

Ďalšou etapou je pridanie základných informácií o vašej knihe – meno autora, dátum vydania, vydavateľ atď. V tejto chvíli môžete tiež nahrať svoju obálku a je možné zmeniť rôzne podrobnosti o knihe.

informacie o knihe pressbooks eknizky

Pridať / usporiadať text (vaše kapitoly atď.)

Tretia etapa procesu vyžaduje, aby ste pridali a usporiadali obsah vašej knihy. To môže zahŕňať aj také veci ako úvod a predslov; môžete dokonca pridať register a bibliografiu. Online nástroj je opäť dosť flexibilný a vy môžete veci testovať a prepínať. Obsah zobrazený na vstupnej stránke knihy sa dynamicky generuje z publikovaného obsahu knihy. V súčasnosti umožňujeme autorom vytvárať „časti“ knihy, ktoré fungujú ako nadradené organizačné prvky, ako aj „kapitoly“, ktoré sú detskými prvkami „častí“. Po vytvorení sa jednotlivé kapitoly zobrazia v štruktúrovanom poradí a je možné ich presúvať rozhraním drag and drop. Každá kapitola má začiarkavacie políčko, pomocou ktorého môžete danú kapitolu a jej názov, zahrnúť, alebo vylúčiť z budúceho exportu.

kniha kapitoly pressbooks eknizky

Vyberte tému Knižný dizajn (ako bude vyzerať vaša kniha)

V tomto bode by ste mali začať brať do úvahy celkové rozloženie a tému vašej knihy. PressBooks je dodávaný s mnohými profesionálne navrhnutými témami, ale treba pripomenúť, že bez ohľadu na to, ktorá z celkových tém bude zvolená, ovplyvní to vzhľad dokončenej knihy, ktorú nakoniec exportujete do vášho zvoleného formátu ePub, Mobi, PDF.

Každá téma má v sebe zabudované rôzne možnosti, ktoré ovládajú rôzne aspekty hotovej knihy. Navrhujem, aby autori vyskúšali všetky témy, aby zistili, čo pre ich knihy najlepšie vyhovuje a zároveň si našli čas na preskúmanie a doladenie vedľajších možností vo vnútri každej témy.

temy pressbooks eknizky

Exportujte svoju knihu v požadovaných formátoch súborov: MOBI (pre Kindle), EPUB (pre iBooks, eknizky), PDF (pre tlač a eknizky)

Keď pridáte všetok obsah vašej knihy a rozhodnete sa pre rozloženie a tému, môžete exportovať vašu knihu do výstupu súborov (PDF, Mobi, ePub) vrátane niektorých ďalších. 

export knihy pressbooks eknizky

Páči sa mi článok0 odporúčania